MIRCEA BATRANU

consultanta oprescu

marți, 22 ianuarie 2013

Predictii 2013 în ştiinţă

Al treilea subiect in cadrul predictiilor mele pentru anul 2013, este cel dedicat ştiinţei.
Mă voi referi numai la două teme extrem de importante pentru viitorul omenirii. De fapt, cele două teme majore sunt menţionate în mottoul cărţii Manifest, va fi revoluţie:
„Sunt numai două probleme globale ale omenirii, energia şi educaţia. Energia e baza existenţei materiale iar educaţia a celei sociale. Ele trebuie rezolvate. Restul sunt speculaţii, afaceri!” - Tetsuo Yoshida – "despre libertatea gândirii" în cartea mea „Nea Vasile şi japonezul”-2009-Mircea Bătrânu

1.Energia
 Energia este una dintre cheile existenţei umane. Dacă ai energie, ai şi hrană, căldură, transport, transmisii date, condiţii decente de viaţă şi de dezvoltare. Mai trebuie îndeplinită o condiţie însă, aceea în care şi accesul la energie să fie facil, cât mai puţin condiţionat financiar şi politic.
O serie de evenimente au grăbit saltul de la hidrocarburi şi energia nucleară, la energia solară. Le-am menţionat în articolul Petrolul si falsitatea crizei alimentare mondiale. în care am scris:
"În următorii douăzeci de ani, consumul pe plan mondial al petrolului va scădea cu şaizeci la sută. Semnalele clare vin din Japonia care, devastată de cutremurul din 11 martie 2011, a renunţat la energia nucleară şi a iniţiat un program masiv de trecere la energia fotovoltaică."
 Energia se gestionează pe trei paliere, producţia, transportul şi stocarea.
     Producţia:
Astăzi, costurile de investiţii pentru 1 MW putere instalată, este aproximativ acelaşi (un milion euro), pentru energia fotovoltaică şi cea generată în termocentrale.Diferenţele mari provin însă în exploatare, unde costurile cu hidrocarburile (petrol şi gaz) sunt mult mai mari.
     Stocarea:
Japonia va atinge în acest an criticitatea economică a acumulatorului auto. Aceasta înseamnă că vor realiza acumulatorul care să asigure pentru un autoturism de clasă medie, o autonomie de transport de 300 mile (aproximativ 500km), la un cost de producţie sub 10,000 usd. Ţinta este un cost de fabricaţie al acumulatorului de sub 2000 usd per unitate. Acest salt tehnologic va produce schimbări uriaşe nu numai în piaţa auto mondială, dar şi în toate tipurile de transport, în consumurile energetice casnice şi industriale.
Japonia, dar şi USA, China, India şi Germania, canalizează eforturi bugetare în această direcţie. Bineînţeles că Europa Unită şi-a întocmit un program în această direcţie, dar după 2014.
     Transportul:
Transportul uzual al energiei electrice este prin reţele de ÎT şi JT iar al materiei prime, hidrocarburi, prin conducte şi naval. Iată că trecerea spre energia fotovoltaică şi mai ales realizarea mediilor de stocare noi, va duce la renunţarea la petroliere şi construcţia de nave de transport unităţi energetice de stocare. Aceste unităţi vor avea capacităţi uriaşe, capabile sa asigure consumul energetic al unei comunităţi de 10,000 oameni pe timp de şase luni. Japonia este ţara cea mai interesată în această dezvoltare, dar în mod normal şi Uniunea Europeană, pentru care Energia fotovoltaică a sistemelor proiectate pentru Sahara, ar rezolva problema energetică.
Japonia va începe din acest an producţia primelor unităţi
Se cuvine să fac trei precizări:
a. Transportul energiei prin laserii de mare putere, este posibil tehnic dar costurile şi mai ales impactul negativ asupra atmosferei, va duce la renunţarea la o astfel de posibilitate pe Pământ. Posibilitatea rămâne pentru cosmos.
b.Aţi observat că nu am inclus energia eoliană şi nici cea hidro în această prognoză. Schimbările climatice există dar nu este vorba despre nicio încălzire globală ci de schimbări de altă natură. Faptul că actualele câmpuri de eoliene vor fi bântuite de cicloane şi că, mai ales, ciclurile vânturilor se vor modifica, vor duce la renunţarea la aceste proiecte.Un al doilea impact este de natura pur investiţională, energia fotovoltaică fiind mai ieftină.
c. Veţi înţelege acum de ce pe plan mondial se desfăşoară bătălia cumplită, prin războaie deschise sau chirurgicale, pentru resursele de metale rare. Vezi ce se întâmplă cu Afganistanul, România, Africa Centrală şi ce va urma cu ţările din America de Sud.
Despre renunţarea la barajele antropice şi energia hidro, voi reveni în prognoza privind Dreptul Pământului.
Această schimbare majoră produsă de ştiinţă, de programul japonez şi de cele ale marilor institute de cercetare din lume, poate fi accelerată prin decizie politică. În Japonia e mai simplu, pentru ei sunt prioritare energia şi omul, în restul lumii civilizate însă, petrolul încă ocupă locul doi, după finanţe, în interesele politice.

2.Omul
În Predicţiile anului 2012, Anul 2012 va fi Anul Omului. am scris că începând cu anul 2012, pe fondul accentuării crizei de identitate, va începe un proces de schimbare fundamentală în conştiinţa individuală.
Accesul publicului spre rezultatele cercetării ştiinţifice la nivelul marilor institute ale lumii este din ce în ce mai dificil dar, în media şi mai ales pe internet, apar din ce în ce mai mulţi cercetători, adepţi ai cercetării individuale şi ai utilizării puterii minţii umane în beneficiul public.
Trei dintre eroii cărţii mele Nea Vasile şi japonezul, publicată în 2009, sunt astfel de cercetători.
Pe plan mondial, un grup elitist împreună cu statele şi institutele subordonate lui, duc o cumplită luptă pentru frânarea dezvoltării acestei conştiinţe.
Mass-media este de tip Infojoint, subordonată. Singurul Infogroup, cel care asigură libertatea informaţiilor, a gândurilor şi atitudinilor, este internetul. Despre Infojointuri şi Infogrouputi, vă rog să revedeţi prezentarea Sfârşitul presei, pe Youtube:
 sau Power Point:

Trezirea conştiinţei individuale, pas cu pas, în întreaga lume, va duce la schimbări majore în politica mondială şi în societate.
-rolul educaţiei va creşte
-rolul bisericii va scădea
-cercetarea va deveni domeniul principal de investiţii
-holismul va avea din ce în ce mai mulţi adepţi
Asupra unor subiecte din domeniul ştiinţei, de mare interes pentru public, voi reveni în articole separate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu